sunnuntai, 14 huhtikuun, 2024
Keitot

Nokkoskeitto

3 dl kiehautettua nokkosta (n. 1,5 litraa tuoreita nokkosia)
1 l maitoa (vaihtoehtoisesti voi käyttää liha- tai kasvislientä)
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 rkl öljyä
suolaa
valkopippuria
(muskottipähkinää)

Nokkosten kerääminen: Nokkosia kannattaa kerätä mieluiten aikaisin keväällä, kun versot ovat nuoria. Kesällä kannattaa poimia pelkkiä lehtiä. Nokkosia poimiessa kädet voi suojata vaikkapa tiskihanskoilla. Muista huomoida, että nokkosten keruupaikka on puhdas ja saasteeton. Nokkoset kiehautetaan ennen käyttöä.

Valmistus: Tuoreet nokkoset kiehautetaan ja valutetaan, minkä jälkeen ne hienonnetaan. Kuumenna maito tai liemi. Jauhot seotetaan öljyyn tai vesitilkkaan ja lisätään kuumaan maitoon/liemeen. Annetaan kypsyä muutama minuutti. Lopuksi lisätään vielä nokkoset ja keitto maustetaan. Halutessaan keiton kanssa voi tarjoilla kovaksi keitettyjä kananmunia.