perjantai, 8 joulukuun, 2023
Juhlaruokia

Enemmän ja vähemmän perinteisiä jouluruokia

Jouluruokaa edullisesti

Vinkkejä Maa- ja kotitalousnaisten sivuilta.
Marttojen vinkit.

Laatikot ja rosolli kuuluvat melko itsestäänselvästi jouluun. Kaupan laatikoita moni maustaa ja parantaa mielensä mukaan, esimerkiksi yrtit tai curry sopivat mausteeksi. Loraus kermaa sekoitettuna massaan pehmentää makua. Ovelimmat kotikokit laittavat kaupan laatikot omiin savivuokiinsa.

Itse tehdyt laatikot maistuvat todella hyvältä, ehkä osittain niiden eteen nähdyn vaivan vuoksi. Laatikoita voi valmistaa etukäteen pakkaseen odottamaan joulua.

Tulevatko kaupan vai itsetehdyt laatikot edullisemmiksi riippuu siitä, mitä aineksia itsetehtyihin laatikoihin täytyy ostaa. Jos mausteet ja muut lisukkeet löytyvät kotoa ja ruokailijoita on enemmän, itsetehdyt laatikot ovat yleensä edullisempi vaihtoehto.

Juurekset ovat edullisia aina, mutta muita ruokia ja raaka-aineita kannattaa ostaa joulukuun mittaan tarjouksista pakastimeen, jos sellaisen omistaa.Jos laatikot tuntuvat työläiltä, vähemmällä vaivalla syntyvät lohkoperunat ja hunaja-yrtti-porkkanat.

Perunalaatikko
1 kg perunoita (mielellään jauhoinen peruna)
2 rkl vehnäjauohoja
3-4 dl maitoa
1 tl suolaa
(sokeria)
1,5 rkl margariinia/voita

Valmistus: Pese perunat ja keitä ne kuorineen. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne heti. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Tämän jälkeen seos peitetään ja jätetään imeltymään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Kun seos on imeltynyt lisätään maito, suola, rasvanokareet ja vähän sokeria, mikäli imellysaika on jäänyt lyhyeksi tai halutaan lisää makeutta. Seos kaadetan korkeareunaiseen vuokaan. Jätä reunoille tilaa, koska ruoka löystyy ja kuohuu kypsennyksen aikana. Perunalaatikkoa kypsennetään noin kaksi-kolme tuntia uunin alatasolla 175c:ssa. Kypsysessään perunalaatikko saa kauniin ruskean sävyn.

Porkkanalaatikko puuroriisillä
1 dl puuroriisiä
5 dl maitoa
1 dl vettä (riisipuuron keittämiseen)
500-600g porkkanoita
1 tl suolaa
1 kananmuna
1/2 teelusikka valkopippuria
(muskotti)
(margariinia tai voita)

Valmistus: Kiehauta reilu 1 dl vettä kattilassa. Lisää riisit ja keitä muutama minuutti kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Lisää maito jo kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja hauduttele seosta vajaa tunti löysähköksi riisipuuroksi. Keitä porkkanat kypsäksi vähäisessä vesimäärässä. Kun porkkanat ovat pehmenneet kypsiksi, ne survotaan. Lisää puuroon porkkanaseos, kananmunat ja mausteet. Mahdollisuuksien mukaan porkkanalaatikkoon voi lisätä ripauksen muskottia. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin puolitoistatuntia.

Lanttulaatikko
1 kg lanttua
1 tl suolaa
1-2 kananmunaa
1 dl korppujauhoja tai 1/2 dl vehnäjauhoja (Huom! Korppujauhoja voi valmistaa ”ilmakuivattamalla” kuivahtanutta vaaleaa leipää ja hienontamalla kovettuneen leivän jauhoksi)
3 rkl siirappia
ripaus valkopippuria
(1 dl kermaa)
(ripaus muskottipähkinää)
margariinia

Valmistus: Paloittele lantut ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vähäisessä vesimäärässä. Tarkista välilä, että vettä on riittävästi. Kun lantut ovat pehmenneet soseuta ne survomalla tai sauvasekoittimella. Lisää seokseen kananmuna, korppujahot, loraus siirappia, (kermaa) ja mausteet sekä vähän lanttujen keitinlientä. Jos kermaa ei ole, voi seoksen notkistaa pelkällä lanttujen keitinliemellä ja korppujauhot voi korvata 1/2 dl vehnäjauhoja. Pane lanttuseos voideltuun uunivuokaan, painele pinnalle kuvioita lusikalla ja ripottele korppujauhoja päälle. Lanttulaatikkoa kypsytellään 175-asteisessa uunissa noin puolitoistatunia. Laatikosta tulee sitä parempi mitä kauemmin sitä kypsytetään, uunin lämpötilaa voi laskea ja haudutella laatikkoa pitempään.

Lohkoperunat
8 – 10 perunaa, mielellään jauhoisia
0,5 – 1 dl öljyä
5 tl yrttimaustetta (esim. rosmariini, timjami, basilika, oregano)
2 tl paprikajauhetta
(suolaa)

Valmistus: Pese perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuoret saa jättää perunan pintaan. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Sekoita mausteet öljyyn ja kaada se lautaselle. Kierittele perunat öljyssä ja levitä ne pellille. Paista 30 – 40 min riippuen lohkojen paksuudesta.

Hunaja-yrtti-porkkanat
3 isoa porkkanaa
3 – 4 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
3 tl rakuunaa, rosmariinia tai muuta yrttiä

Valmistus: Pese ja pilko porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Paista kuumassa öljyssä miedolla lämmöllä yrttien ja hunajan kanssa käännellen paistinlastalla, kunnes porkkanat ovat rapsakan kypsiä.

Rosolli
Rosolli on edullista ja jouluruuaksi nopea valmistaa. Hieman yksinkertaistetun reseptin mukaan peruna-, porkkana- ja punajuurikuutiot höyrytetään tai keitetään kypsiksi. Kun kuutiot ovat jäähtyneet, niihin sekoitetaan omena- ja kurkkukuutioita, suolakurkkua tai kapriksia/silliä. Halutessaan rosollin voi tarjoilla punajuurimehutipalla vaaleanpunaiseksi värjätyn vatkatun kerman kanssa.

Sienisalaatti
Sienisalaatin voi tehdä itse kerätyistä sienistä tai vaikka säilykeherkkusienistä. Sipulihake ja sienet sekoitetaan kermaviiliin tai löysähköön kuohukermaseokseen. Mausteeksi sopii esimerkiksi pippuri ja suola. Salaatin annetaan maustua jääkaapissa vähintään tunti.

Riisipuuro ja luumukiisseli
Riisipuuro luumukiisselin kera on jouluaamun klassikko, jälkiruuaksikin se sopii. Luumukiisselin sijaan puuroon voi tehdä silmän luumunmakuisesta vauvansoseesta.

Joulutortut
Joulutorttujen täytteeksi voi kokeilla luumumarmeladin lisäksi erilaisia yhdistelmiä, jolloin joulupöydän valikoima laajenee kuin itsestään:
– paistokelpoinen aprikoosimarmeladi ja/tai sinihomejuusto
– omenasose ja mantelirouhe
– pelkkä juusto sopii myös täytteeksi.

Joulukahvi

Lisää kahvipurujen joukkoon mausteeksi esimerkiksi kanelia tai kardemummaa, niin saat jouluisen makuista ”erikoiskahvia”. Kanelia voi laittaa esimerkiksi vajaan teelusikallisen kolmeen kahvikupilliseen. Jos kardemumma on tuoretta eli voimakkaan tuoksuista, sitä voi laittaa esimerkiksi puoli teelusikallista kolmeen kahvikupilliseen.

Joulukalja
Lisää joulukaljaan itse poimittua katajanmarjaa ja saat makua.

Ylijääneiden jouluruokien hyödyntäminen

Ylijääneistä juureksista ja muista kasviksista voi tehdä kasvispihvejä. Juurekset, sipuli, kaali ja muut vihannekset raastetaan. Sidosaineena voi käyttää kananmunaa. Mausteeksi käyvät yrtit, pippuri ja suola. Pihvit voi kierittää jauhossa ennen paistamista. Pihveistä kannattaa tehdä melko ohuita, jotta ne kypsyvät nopeammin. Ne voi paistaa pannulla (esim. lettupannussa) tai uunissa. Katso myös kasvisröstipihvien ohje. Juureksia voi vaihdella sen mukaan mitä kaapista löytyy.

Ylijääneen kinkun voi suikaloida ja lisätä hernekeittoon, kiusaukseen tai pizzaan.