sunnuntai, 14 huhtikuun, 2024
Juhlat

Juhlat

Juhlat

Juhlapaikat

Koti lienee luontevin ilmaisista juhlapaikoista ja taloyhtiöillä saattaa olla kivoja varattavia yhteisiä tiloja. Kesällä puistopiknik on mitä ihanin tapa viettää aikaa ystävien kanssa. Hyviä piknikpaikkoja ovat esim. Pikkukoski tai Töölönlahti. Grillikatos löytyy esimerkiksi Seurasaaresta. Kuulutko yhdistyksiin? Monet yhdistykset tarjoavat edullista juhlatilaa jäsenten käyttöön. Osassa asukastiloista on varattavia tiloja. Juhlatiloja kannattaa kysäistä myös ystäviltä: ystävän taloyhtiön juhlatilassa tai mökillä voi ehkä järjestää juhlat. Juhlistaminen onnistuu toki myös menemällä porukalla ilmaiskeikalle tai muuhun tapahtumaan. Juhlatarjottavat
Herkullisia ja edullisia tarjottavia ovat itse tehty sipulipiirakka ja -keitto, nokkospiirakka ja -keitto, sienipiirakka ja -keitto, linssikeitto, hernekeitto, perunasalaatti ja -piirakka. Pikkupurtaviksi voi suositella currylla maustettuja popcorneja. Esimerkiksi menyy voi koostua sipulikeitosta ja itse tehdyistä oliivisämpylöistä ja linssilevitteestä. Jälkkäriksi sopii vaniljalla maustettu pannukakku hillon kera.

Nyyttärit ovat helppo menetelmä saada pöytä koreaksi. Lisäksi se helpottaa vieraiden vaivaa lahjojen ja tuliaisten valinnassa ja hankinnassa, ruokalahjat kun löytyvät lähikaupasta. Kätevä isäntä tai emäntä jakaa etukäteen vieraille ruokalajit: joku tuo suolaisen piirakan, joku salaatin, joku hedelmiä.

Juhlien teemaksi voi napata ruoanlaiton, jos vieraiden sisäinen martta-aste tämän sallii.
Tarjoiluastioita on mahdollista lainata esimerkiksi kierrätyskeskuksesta.
Pukeutuminen
Miten olisi naamiaiset tai teemabileet? Kierrättämällä vanhoja materiaaleja saa aikaan vähintäänkin humoristiset bilevetimet.

Voisitko saada kaverilta lainaksi juhlavaatteen tai korun?

Korista perusvaatteet yllättävillä yksityiskohdilla – tämä naistenlehtien hehkein pukeutumisresepti sitten kultaisen kuusikymmenluvun toimi silloin, toimii yhä!
Musiikki ja muu ohjelma
Jos tilaisuuteen halutaan ohjelmaa, pelit ja leikit ovat usein hyvä vaihtoehto. Kapakeissa on tarjolla seurapelejä ja joissakin kaupunginkirjastoissa ulkopelejä. Leikki- ja pelikirjoista saa vinkkejä uusien pelien opetteluun.

Teemabileitä on kiva suunnitella porukalla. Teemaksi voi valita melkein mitä vaan, esimerkiksi lempileffan tai -romaanin.
Lahjat
Kirjalahja on monelle mieleen. Alekirjoja löytyy ympäri vuoden ainakin Sammakon kirjakaupasta, Kolmen sepän kirjakaupasta ja Kirjatorilta.
Itse tehdyt hedelmä- ja marjasäilykkeet, marinoidut oliivit ja vihannekset tai itse leivottu leipä ilahduttavat aina. Lisää lahjaideoita saa esimerkiksi Annie Riggin kirjasta Lahjoja keittiöstä – 100 vastustamatonta lahjaa kaikkiin tilaisuuksiin, joka on saatavilla kaupunginkirjastosta.
Kirjoita sankarille haiku! Tai selaa runokirjoja kirjastossa ja valitse tilanteeseen sopiva runo, lausu se juhlassa tai kirjoita korttiin.
Lapsuusiän ohittanut päivänsankari voi itse asiassa huokaista helpotuksesta, jos hänelle ei tuoda lisää tavaraa vaan muistetaan kortilla ja halauksella.
Ekologisia ja persoonallisia lahjoja löytyy myös kirppareilta, joita on listattu sivuston kirpputorit-osiossa.
Vinkkejä lahjojen pakkaamiseksi kierrätysmateriaaleihin Valonian ja Martha Stewartin sivuilta (englanniksi).
Hyödyllisiä linkkejä
Halpoja koriste- ja lahjavinkkejä löytyy Käspaikan juhlaosiosta.