sunnuntai, 14 huhtikuun, 2024
Luomua ja reilun kaupan tuotteita

Luomua ja reilua pöytään

Laadukkaampi voi olla halvempaa

Ostamalla luomu- ja reilun kaupan raaka-aineita, joista itse valmistaa aterioita, pääsee yleensä halvemmalla kuin valmisruokia tai puolivalmisteita ostamalla. Ostamalla viikon raaka-aineet yhdessä kahdessa erässä ja tekemällä ruokaa jo ostetuista aineksista välttyy ruuan pilaannuttamiselta jääkaappiin – ekologista ja taloudellista. Pienet päivittäiset heräteostokset, jotka kuukaudessa tekevät jo ison summan, vähenevät suunnittelemalla ruokailuja. Suurempia ruokamääriä kerralla valmistamalla säästää rahan lisäksi aikaa. Martat antavat vinkkejä edulliseen kotiruokaan, ruokailujen suunnitteluun ja ekologiseen ruoanlaittoon.

Viikon proteiinit luomuna muutamalla eurolla

Itse keitetyt luomupavut, -herneet ja -linssit säilyvät jääkaapissa noin viisi vuorokautta. Päiväannos yhdelle on noin sata grammaa kuivattuja palkokasveja. Ikä ja liikunnan määrä vaikuttavat toki tarvittavan proteiinimäärään. Viiden päivän satsissa voi olla erilaisia papuja, esimerkiksi yhdessä kattilassa voi keitellä alkuviikoksi kikherneitä hummusta varten ja toisessa kattilassa loppuviikoksi mung-papuja kastikkeisiin, salaatteihin ja keittoihin. Keittoaika on linsseillä ja papurouheella 15 – 40 minuuttia, joten niitä kannattaa suosia, jos haluaa selvitä keittopuuhista ripeämmin. Kokonaiset pavut ja herneet vaativat yön yli liotuksen ja keittämistä vähintään tunnin lajista riippuen. Palkokasvien idätys ennen keittämistä lyhentää keittoaikaa ja lisää ravintoainepitoisuutta. Ensimmäisellä kerralla kokonaisten papujen keittely voi tuntua työläältä, mutta kun siitä tulee rutiini, kattilan vahtiminen sujuu sivusilmällä muuta puuhatessa. Papujen keittoon ei tarvitse ruveta joka viikko, kerran pari kuussakin riittää tuomaan vaihtelua ruokavalioon. Myös lihansyöjä voi tällä tavalla samanaikaisesti nostaa ruoan laatua ja säästää rahaa.

Kirjavinkki:

Härkäpapua sarvista, herkullista kasvisruokaa läheltä / Somersalo, Mattila, Tuomisto ja Haimi

Versottaminen

Idättämällä ja versottamalla saa ympäri vuoden ekologisesti tuotettua ravintorikasta tuoretavaraa edullisesti. Vaihtelua saa valitsemalla erilaisia siemeniä ja palkokasveja: idätykseen papuja, herneitä, riisiä, kotimaisia viljoja, linssejä, retiisin siemeniä, sarviapilaa ja versotukseen papuja, herneitä ja siemeniä. Idätys- ja versotusastioina voi käyttää kotoa löytyviä astioita tai niitä voi ostaa luomu- ja luontaistuotekaupoista. Versottamiseen voi käyttää multaa ja kukkaruukkuja tai metallisella versotusverkolla varustettua astiaa (esimerkiksi Ekolosta). Luomusiemeniä ja muuta idätettävää löytyy luomukaupoista ja suuremmista päivittäistavarakaupoista. Riippuen siitä kuinka kova itusyömäri on ja mitä idättää viikon itusalaatit maksavat itse idätettyinä yhteensä 0,50 – 5 euroa. Kastelun tai huuhtomisen säännöllisyys ja hyvä ilmanvaihto ovat tärkeitä idätettäessä ja versotettaessa, sillä muuten kasvit voivat homehtua tai kuivahdettuaan pilaantua. Hyvä hygienia on myös tärkeää siksi, että idätysolosuhteet ovat hyvä kasvualusta myös erilaisille bakteereille.

Mahtavat puurot!

Herkullisia, ravitsevia ja vatsaa helliviä puuroja voi keitellä erilaisista viljoista. Haudutusvaiheessa puuroon voi lisätä kuivattuja tai tuoreita hedelmiä ja pähkinöitä tai puuron päälle ripotella pakastemarjoja. Mikropuurot luomupikahiutaleista syntyvät muutamassa minuutissa. Jos talous on tiukalla, luomuleivän sijaan kannattaa syödä luomupuuroja.

Rasvat

Investointi muutaman euron hintaiseen kylmäpuristettuun luomurypsiöljypulloon voi tehdä monesta kymmenestä papuateriasta nautinnon, jos öljyn voimakkaaseen makuun tykästyy. Tuote kuuluu ainakin Alepien ja Siwojen valikoimiin. Luomukaupoissa myydään myös monenlaisia muita maukkaita kasviöljyjä.

Pähkinät, pähkinä- ja siemenlevitteet ja kuivatut hedelmät

Esimerkiksi Ekolon myymälässä osa irtomyynnissä olevista luomupähkinöistä maksaa alle kaksikymppiä kilo eli saman verran kuin tavalliset pähkinät kaupassa (2013). Samsaran verkkokaupassa luomupähkinät kilon pusseissa maksavat alle kaksikymppiä (2013). Verkkokaupasta ostettaessa kannattaa ostaa isoja määriä kerralla, jotta välttyy posti- tai kuljetusmaksuilta. Verkkokauppojen tuotteet eivät ole keskimäärin yhtä edullisia kuin kaupasta ostetut tuotteet, mutta säästöä tulee ruokailujen suunnittelusta ja heräteostosten välttämisestä. Pähkinöitä myy edullisesti myös Punnitse & Säästä.

Mausteet

Mausteisiin kannattaa panostaa, koska niiden avulla edullisista perusraaka-aineista saa erilaisia herkullisia aterioita. Luomumausteita saa luomukaupoista ja marketeista.

Mistä ostaa luomua ja reilua

Luomutiloilta voi käydä poimimassa marjoja itse, jolloin ne maksavat vähemmän kuin kaupasta ostettuina.

Ruohonjuuren myymälät sijaitsevat Kampissa ja Hakaniemessä. Tuotevalikoimaan kuuluvat mm. ruokatarvikkeet (myös tuoretuotteet), kosmetiikka ja terveystuotteet.

Ekolossa Hakaniemessä on laaja valikoima tuotteita: ruokatavaraa, tuoretuotteita, vaatteita, kosmetiikkaa ja terveystuotteita. Ekolon luomukorisähköpostilistan kautta voi tilata viikoittaisen kasvis- ja hedelmäsatsin, joka käydään noutamassa myymälästä. Sähköpostilistalle voi liittyä soittamalla myymälään tai jättämällä yhteystietonsa myymälässä. Luomukoripalvelu voi olla loma-aikaan tauolla.

Oma Maa myy luomutuotteita Kalliossa. Tuoretuotteita voi tilata myös myymälän luomukassi-palvelun kautta.

Punnitse & Säästä -myymälät myyvät irtotuotteita ja muun muassa säilykkeitä, viljatuotteita sekä kahvia ja teetä.

Kaupungin ihastuttavin luomuhedelmä- ja -kasvisvalikoima löytyy Hakaniemen hallin Satumarja-puodista. Myyjiltä kannattaa kysellä vinkkejä ruoanlaittoon. Lomakaudella (esimerkiksi heinäkuussa) kannattaa tarkistaa, onko puoti auki.

Isommissa marketeissa on yleensä hyvä luomu- ja reilun kaupan tuotevalikoima. Esimerkiksi keskustan S-Marketissa luomuvalikoima on melko laaja.

Lisää luomukauppoja ja luomunettikauppoja Luomuliiton sivuilla.

Luomutiloilla on ruoan toimituspalveluita. Hintatasoltaan tilojen toimituspalvelut eivät välttämättä ole edullisia, mutta niitä voi käyttää useammin, jos luomuraaka-aineet hankitaan muuten edullisesti ja suositaan kotiruokaa.

Ruokapiirit tilaavat tuotteita tunnetulta tuottajalta, jolloin ruoan tuotantotavoista saadaan paljon tietoa. Lähiluomuruoan etuja ovat myös ekologisuus ja tuoreus sekä isojen ruokatilausten edullisempi hinta. Tuotteita voidaan tilata myös luomuruokatukuista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *