Vaatteet

Vaatteet

Vaatteita myyvät kirpputorit löytyvät Kirpputorit-osiosta.

Punomon sivuilta löytyy ohjeita muun muassa perusneuleiden tekoon ja ompeluun. Myös vanhoja neuleita voi purkaa ja hyödyntää uusien neuleiden teossa. Katso lisää neuleohjeita Marjut Katajan kokoamilta neulesivuilta. Tässä esimerkiksi hyvä villasukkaohje.

Yle:n Olotila-sivuilta löytyy muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä miten tehdä vanhasta vaatteista jotain uutta.

Maria Halkilahti jakaa blogissaan hauskoja ompeluideoita. Materiaaleina voi hyödyntää kierrätyskankaita ja -vaatteita.
Kenkien huolto
Kenkien käyttöikä pitkittyy kun niitä muistaa huoltaa. Marttojen sivuilta löytyy perushuolto-ohjeet eri kenkämateriaaleille.

Kenkiä kannattaa jo rahaa säästääkseen käyttää suutarilla, mikäli ne on mahdollista saada korjaamalla kuntoon. Helsingin suutareita löytyy muun muassa keltaisilta sivuilta.

Ompelukone lainaan
Etelä-Haagan kirjaston hiljaisessa huoneessa voi käyttää kirjaston Bernina-ompelukonetta. Varauksen voi tehdä ainakin lainaustiskillä.

Muutamissa asukastiloissa on mahdollista käyttää ompelukonetta tai saumuria ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. 4V-hankkeen verkkojulkaisu Helsingin asukastiloista 2010
Vaatteiden käyttöikää voi pidentää
Nypynpoistaja leikkaa vaatteesta nypyt ja vaatteen yleisilme siistiytyy. Nypynpoisto onnistuu hyvin esimerkiksi villapaidoille, pipoille ja muille neuleille, mutta ohuet kankaat saattavat reikiintyä käsittelyssä. Nypynpoistaja maksaa marketissa noin kymmenen euroa (2013). Kannattaa seurata laitteen käyttöohjeita; erityisen tärkeää on laitteen käyttäminen tasaisella alustalla niin, ettei neule tai kangas ole rypyssä. Myös liukumaton pinta helpottaa työskentelyä – pöydän voi peittää pöytäliinalla tai neuleen voi asettaa kaksinkerroin pöydälle.