Kirjastot ja lukeminen

Kirjastot

Suurin osa kirjastoista on avoimia ja kaikki saavat niihin kirjastokortin. Esimerkiksi useista oppilaitoskirjastoista voi lainata ilmaiseksi materiaalia, vaikkei opiskelisi kyseisessä oppilaitoksessa. Kirjastojen yhteissivustolta voi hakea tietoa koko maan kirjastoista ja tietokannoista.

Kaupunginkirjastot

Kaupunginkirjastoista voi lainata aineistoa maksutta. Kaupunginkirjastojen Helmet-järjestelmässä voi tehdä varauksia myös muiden pääkaupunkiseudun kuntien kirjastoista ilman varausmaksua. Kaupunginkirjastoissa järjestetään lähes päivittäin erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia. Esimerkiksi kirjastojen novellikoukussa neulotaan, jutustellaan ja kuunnellaan samalla novelleja.

Metropolia-ammattikorkeakoulun kirjasto

Metropolia-ammattikorkeakoulun kirjasto on kaikille avoin.

Helsingin yliopiston kirjasto

Helsingin yliopiston kirjasto on avoin kaikille. Helsingin yliopiston kirjastoon kuuluu eri alojen kirjastoja eri puolilla kaupunkia. Aineistohakuja voi tehdä Helka-järjestelmässä. Varaussysteemi poikkeaa kaupunginkirjastojen systeemistä: aineistoa ei voi tilata lähimpään kirjastoon pientä maksua vastaan, vaan se on noudettava siitä kirjastosta, jonka kokoelmiin se kuuluu.

Keskustakampus: pääkirjasto Kaisa-talossa ja käyttäytymistieteiden kirjasto Minerva. Helsingin yliopiston pääkirjastossa ovat humanistisia, oikeustieteellisia, teologisia ja valtiotieteellisia aloja palvelevat kokoelmat.

Meilahden kampuskirjasto Terkko
tarjoaa terveys- ja lääketieteellistä tietoa opiskelijoille, tutkijoille, lääkäreille, hoitoalalla toimiville sekä kaikille terveysaiheista kiinnostuneille. Lux Humana -kokoelman teokset käsittelevät terveyteen liittyviä aiheita muun muassa kaunokirjallisuuden ja humanististen tieteiden keinoin.

Kumpulan kampuskirjasto on matematiikan ja luonnontieteiden tietopalveluja tarjoava kirjasto.

Viikin kampuskirjasto palvelee kaikkia bio- ja ympäristötieteiden, maatalous- ja metsätieteiden, farmasian ja eläinlääketieteen tiedontarvitsijoita.

Aalto-yliopiston kirjasto

Aalto-yliopiston kirjasto on avoin kaikille. Kirjastopalveluita on kolmessa eri toimipisteessä.

Arabian kampuskirjasto
(taide ja muotoilu)
Otaniemen kampuskirjasto
(tekniikka)
Töölön kampuskirjasto
(kauppatieteet)

Eduskunnan kirjasto

Eduskunnan kirjasto on julkinen, kaikille avoin kirjasto. Kirjaston erityisaloja ovat eduskuntatieto, oikeudellinen tieto ja yhteiskuntatieto.

Lukeminen

Lukuvinkkejä saa kaupunginkirjaston lukuvalmentajalta.

Helsingin kirjastoissa järjesteään lukupiirejä, joita voi hakea kirjastojen tapahtumahaulla.

Bookcrossing
on kirjojen vaihtamista ilmaiseksi niin, että kirjan antaja voi seurata löydettäväksi jättämänsä kirjan matkaa tunnistekoodin avulla.

Nuoren voiman liiton proosaklubi Prosak järjestää luku- ja keskusteluiltoja kirjailijoiden kanssa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy (narikkamaksu).

Kirjailijahaastatteluja Akateemisen kirjakaupan kohtaamispaikalla ja muissa kirjakaupoissa

Goodreads.com-sivustolla
voi saada lukusuosituksia omien mieltymyksien perusteella, tehdä muistilistoja kirjoista, joita haluaisi lukea, arvostella kirjoja ja lukea toisten kirjoittamia arvosteluja. Sivustolta löytyy runsaasti myös suomenkielisiä kirjoja.

Divareista voi tehdä löytöjä edullisesti. Netissä palvelee mm. Antikka.

Ylen sivuilta voi ladata ilmaiseksi klassikkoteoksia äänikirjoina.

Muita ideoita lukuharrastukseen liittyen: pokkarit vaihtoon -illanistujaiset, kirjojen kierrätyshylly työpaikalle, asukastilaan tai muuhun kohtaamispaikkaan sekä lehtien ja kirjojen kierrättäminen naapureiden kanssa.

Leipää & Hupia ry