sunnuntai, 14 huhtikuun, 2024
Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta antaa mahdollisuuden tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä ja saada hyvää mieltä muiden auttamisesta ja yhdessä tekemisestä. Toimintaa järjestävät monet tahot, kuten kansalaisjärjestöt, kunnat ja urheiluseurat. Toimintaa on tarjolla aina pihan kunnostustalkoista harrastustoiminnan ohjaukseen, tukihenkilötyöhön tai vaikka kehitysyhteistyöhön.

Sivustolta toiminta.fi löydät erilaisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia sekä tietoa tapahtumista. Kannattaa käydä tutustumassa!

Vapaaehtoistoimintaan voi osallistua kertaluontoisesti tai toimintaan voi sitoutua pitkäksikin aikaa. Vapaaehtoisen ei tarvitse olla asiantuntija, vaan halu osallistua ja olla avuksi riittää. Monet järjestöt kouluttavat ja järjestävät erilaisia yhteisiä tapahtumia vapaaehtoisilleen.

Useat järjestöt toimivat myös kansainvälisesti ja niiden vapaaehtoistoimintaan osallistumalla voi myös toimia maailmanlaajuisesti.
Alla muutamia esimerkkejä Helsingin alueen vapaaehtoistoimintaa tarjoavista tahoista:
Suomen Punainen Risti tarjoaa useita vaihtoehtoja toimia vapaaehtoisena. Voit käydä luovuttamassa verta kertaluontoisesti, toimia rinne- ja saaristopäivystäjänä tai vaikkapa ystävänä vanhukselle tai maahanmuuttajalle.
Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksissä voit toimia vaikkapa tukihenkilönä synnytyksessä eli doulana, mieskaverina lapsille, joiden isä ei ole mukana heidän elämässään tai varamummona/-pappana.
Suomen mielenterveysseuralla on mahdollista toimia mm. vapaaehtoisena kriisipäivystäjänä.
Rikosten ja riitojen sovittelua tehdään myös vapaaehtoisvoimin.
Valo on valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio. Urheiluseurat pyörivät käytännössä vapaaehtoisvoimin ja Valon sivuilta löydät tietoa lajikohtaisista järjestöistä ja heidän toiminnastaan.
Suurella sydämellä on vapaaehtoistoimintaa välittävä palvelu. Palvelua ylläpitää ev.lut.seurakuntien verkosto.
Vapaaehtoistoiminnan kansallinen ja kansainvälinen verkosto kohtaa Kansalaisareenalla. Tietoa, vertaistukea ja yhteistoimintaa.
Aika parantaa verkostossa voi saada ja antaa inhimillistä tukea ja välittämistä aikapankkiperiaatteella.
Helsingin kaupungin sosiaaliviraston kautta voi hakea tekemään vapaaehtoistyötä vaikkapa vanhusten parissa.
Monet järjestöt järjestävät varainhankintaa lipaskeräyksinä, joihin voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi.
Vapaaehtoiseksi maailmalle
Wwoof-järjestö yhdistää vapaaehtoisia ja luomutiloja ympäri maailman. Merkityksellisiä kokemuksia, uusia ystäviä sekä tietoa luomuviljelystä ja vaihtoehtoisesta elämäntavasta tarjoavat luomutilalliset eri puolilla maailmaa. Osallistuminen vaatii jäseneksi liittymisen johonkin maajärjestöistä. Matkat kohteeseen maksetaan itse ja monissa paikoissa maksetaan myös ylläpitorahaa isännille ruuasta. Edullinen vakuutus on tarjolla vapaaehtoisille. Suomalaisilta luomutiloilta voi toki kysyä suoraan mahdollisuutta tulla vapaaehtoiseksi.