perjantai, 8 joulukuun, 2023
Liikunta ja ulkoilu

Liikunta ja ulkoilu

Kuntoilu ja jumpat

Kesän 2023 puistojumpat.

Helsingin kaupungin kunto- ja voimailusalien maksut ovat pieniä verrattuna yksityisiin kuntosaleihin.

Kaupungin ulkokuntosalit ja liikuntapuistot ovat maksuttomia.

Fitness24Seven kuntosalimaksu on 28 euroa (24h) kuussa.

Friskis & Svettis ry:n järjestestämät kesän puistojumpat ovat maksuttomia.

Lenkillä käymisen oikeaoppiseen aloittamiseen löytyy ohjeita muun muassa Hyvän terveyden ja Ylen sivuilta.

Terveyskirjastosta löytyy tietoa terveysliikunnasta

Vinkkejä liikkumiseen UKK-instituutin sivuilla.

Jumppaohjeita voi etsiä YouTubesta.

Ulkoilu

Pääkaupunkiseudun ulkoilukarttaan on merkitty muun muassa uimapaikat ja niiden vedenlämpötilat ja sinilevätilanne.

Helsingistä löytyy lähes kolmekymmentä valvottua uimarantaa.

Suositeltavia ulkoilukohteita ovat muun muassa Keskuspuisto, Haltialan tilan alueet, Vanhankaupunginlahti ja Lammassaari, Suomenlinna. Tutustu myös muihin Helsingin kaupungin ulkoilualueisiin.

Omatoimisia kävelyreittejä sivut esittelee reittejä, joiden varrella on mielenkiintoista arkkitehtuuria, kauniita maisemia ja muita kohteita.

Frisbeegolf on edullinen koko perheen harrastus. Harrastuksen alkuun päästäkseen tarvitsee hankkia muutama frisbeegolfkiekko. Suurin osa frisbeegolfradoista on maksuttomia ja Helsingistä löytyy useita frisbeegolfratoja.

Pyöräily

Pyöräretkelle voi joukkoliikenteen siivittämänä suunnata lähiseutuja kauemmaksikin. HSL: n vinkkejä pyöräilijälle ja reittiopas.

Helsingin kotiseutupyöräreitit esittelevät muun muassa alueiden lähi- ja varhaishistoriaa, erilaista luonto-, kulttuuri- ja rakennusnähtävyyksiä.

Todella kattavasti teknistä tietoa pyöräilystä ja pyörien korjaamisesta Sheldon Brownin sivustolla. Ei kannata hämääntyä sivuston kotikutoisesta ulkonäöstä, sivuston vinkit ovat kullanarvoisia.

Luonnossa liikkuminen ja retkeily

Jokamiehen oikeudet takaavat oikeudet luonnossa liikkumiseen.

Lähde retkelle pääkaupunkiseudun luontoon 2019 -kalenteri. Retket ovat maksuttomia ellei toisin mainita.

Helsingin Ladun järjestämät reppuretket ovat kaikille avoimia. Friskis&Svettis Helsinki järjestää yhteistyössä Helsingin Ladun kanssa patikkaretkiä, jotka avoimia Helsingin Ladun ja Friskis&Svettiksen jäsenille.

Nuuksion kansallispuistoon voi tehdä päiväretkiä, mutta myös telttailu on mahdollista. Nuuksion kansallispuistossa on kaksitoista maksutonta telttailualuetta ja kaksi laavupaikkaa.

Sipoonkorven kansallispuistossa voi ihailla hienoa metsäluontoa ja tutustua perinnemaisemaan luontopolulla.

Kesäisin kannattaa nauttia Helsingin merimaisemasta ja lähteä tutustumaan kaupungin ulkoilusaariin. Reitit ja aikataulut ulkoilusaariin löytyvät Helsingin vesireittiliikenteen sivuilta. Kannattaa tutustua myös Espoon ulkoilusaariin.

Ideoita hieman kaummas suuntautuville kävelyretkille lähimatkailupalvelun sivuilta.

Kalastaminen ei välttämättä vaadi välineurheilua, pelkkä mato-onki riittää harrastuksen aloittamiseen. Onkiminen ilman heittokalastukseen soveltuvia välineitä ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia. Helsingin kaupungin sivuilta löytyy lisätietoa kalastuskäytänteistä ja -maksuista ja Helsingin kalavesikartat.

Liikuntavälineitä

Osa kaupunginkirjastoista lainaa ulkopelejä, esim. Etelä-Haagan (mölkky, frisbee) ja Kallion kirjastoista (mölkky, petankki, kroketti, frisbee, jalkapallo, diabolo, footbag) voi kysellä pelejä lainaksi. Lisäksi kirjastosta voi lainata vaikka kävelysauvoja.

Kuinoma välittää tietoja liikunta- ja retkeilytavaroiden lainaajista. Osa lainattavista kamoista on hintavia, osa edullisia. Kuinoma tekee yhteistyötä kaupunginkirjaston kanssa.

Liikuntavälineitä voi hankkia edullisesti myös Helsingin kirpputoreilta.