Liikunta ja ulkoilu

Kuntoilu ja jumpat

Helsingin kaupungin kunto- ja voimailusalien maksut ovat pieniä verrattuna yksityisiin kuntosaleihin. Helsingin kaupunki järjestää myös ohjattua liikuntaa, jossa maksut ovat pieniä verrattuna yksityisiin liikuntakeskuksiin. Maunulan kuntosali on kaupungin edullisimpia. Pääsymaksu on aikuisille 3,50 euroa. Tiloissa ei ole lukollisia pukukaappeja, mutta pukuhuone ja tallelokerot löytyvät.

Fitness24Seven kuntosalimaksu on 20 euroa (24h) kuussa.

Helsingin kaupungin lähiliikuntapaikoissa- ja puistoissa on mm. ulkoliikuntatelineitä, joilla voi tehdä esim. vatsa- ja selkäliikkeitä.

Friskis & Svettis ry:n järjestestämät kesän puistojumpat ovat maksuttomia.

Jumppaohjeita Suomen selkäliiton sivuilta. Pieniä liikuntavälineitä, kuten käsipainoja, voi ostaa omaksi edullisesti.

Lenkillä käymisen oikeaoppiseen aloittamiseen löytyy ohjeita muun muassa Hyvän terveyden ja Ylen sivuilta.

Terveyskirjastosta löytyy tietoa terveysliikunnasta ja muita vinkkejä liikkumiseen UKK-instituutin sivuilla.

Talviurheilu

Luistele Oulunkylän tekojäällä

Jäällä kävely on hieno elämys kauniina talvipäivänä. Pidempiä matkoja voi luistella matkaluisteluradoilla. Ennen lähtöä täytyy kuitenkin varmistua jään kestävyydestä. Mukaan on hyvä ottaa aurinkolasit ja aurinkovoide ja tuulelta suojaavat lämpimät vaatteet. Myös naskalit tai muut pelastautumisvälineet voivat hyvin huonolla tuurilla olla tarpeen. Esimerkiksi Munkkiniemen-Seurasaaren suunnalla on todella kauniita maisemia jäältä käsin katsottuina.

Luistelelmaan voi lähteä Helsingin kaupungin tekojääkentille ja luistelukentille. Katso luonnonjääkenttien jäädystilanne. Luonnonjääkentät ovat maksuottomia. Tekojääratojen pääsymaksu vaihtelee muutaman euron välillä, mutta kannattaa kysyä myös maksuttomia vuoroja.

Hiihtäminen sujuu Helsingin kaupungin ylläpitämillä laduilla.

Pulkkamäkeä voi laskea ainakin Kaivopuistossa ja Alppipuistossa. Malminkartanon täyttömäellä saa komeat laskut.

Lumenveistoon voi etsiä tekniikkavinkkejä Suomen ladun sivuilta, josta löytyy myös lumenveistotapahtumat.

Helsingistä löytyy 14 talviluintipaikkaa.

Pyöräily

Pyörän kuljetus on ilmaista lähijunissa ruuhka-aikojen ulkopuolella. Metrossa pyörän kuljettaminen on ilmaista. Pyöräretkelle voi joukkoliikenteen siivittämänä suunnata lähiseutuja kauemmaksikin. HSL:n vinkkejä pyöräilijälle ja reittiopas.

Helsingin kotiseutupyöräreitit esittelevät muun muassa alueiden lähi- ja varhaishistoriaa, erilaista luonto-, kulttuuri- ja rakennusnähtävyyksiä.

Todella kattavasti teknistä tietoa pyöräilystä ja pyörien korjaamisesta Sheldon Brownin sivustolla. Ei kannata hämääntyä sivuston kotikutoisesta ulkonäöstä, sivuston vinkit ovat kullanarvoisia.

Ulkoilu

Pääkaupunkiseudun ulkoilukartta, jaossa mm. kaupunginkirjastoissa.

Suositeltavia ulkoilukohteita ovat muun muassa Keskuspuisto, Haltialan tilan alueet, Vanhankaupunginlahti ja Lammassaari, Suomenlinna. Tutustu myös muihin Helsingin kaupungin ulkoilualueisiin.

Kävellen Helsingissä -opas esittelee viisi kävelyreittiä, joiden varrella on mielenkiintoista arkkitehtuuria, kauniita maisemia ja muita kohteita. Esitteen voi myös noutaa Helsingin kaupungin matkailuneuvonnasta.

Helsingistä löytyy lähes kolmekymmentä valvottua uimarantaa.

Ideoita hieman kaummas suuntautuville kävelyretkille lähimatkailupalvelun sivuilta.

Frisbeegolf on edullinen koko perheen harrastus. Harrastuksen alkuun päästäkseen tarvitsee hankkia muutama frisbeegolfkiekko. Suurin osa frisbeegolfradoista on maksuttomia ja Helsingistä löytyy useita frisbeegolfratoja.

Muista myös flaneeraus eli kaupungilla vetelehtiminen.

Luonnossa liikkuminen ja retkeily

Jokamiehen oikeudet takaavat oikeudet luonnossa liikkumiseen.

Lähde retkelle pääkaupunkiseudun luontoon 2019 -kalenteri. Retket ovat maksuttomia ellei toisin mainita.

Helsingin Ladun järjestämät reppuretket ovat kaikille avoimia. Friskis&Svettis Helsinki järjestää yhteistyössä Helsingin Ladun kanssa patikkaretkiä, jotka avoimia Helsingin Ladun ja Friskis&Svettiksen jäsenille.

Nuuksion kansallispuistoon voi tehdä päiväretkiä, mutta myös telttailu on mahdollista. Nuuksion kansallispuistossa on kaksitoista maksutonta telttailualuetta ja kaksi laavupaikkaa.

Sipoonkorven kansallispuistossa voi ihailla hienoa metsäluontoa ja tutustua perinnemaisemaan luontopolulla.

Kesäisin kannattaa nauttia Helsingin merimaisemasta ja lähteä tutustumaan kaupungin ulkoilusaariin. Reitit ja aikataulut ulkoilusaariin löytyvät Helsingin vesireittiliikenteen sivuilta. Kannattaa tutustua myös Espoon ulkoilusaariin.

Kalastaminen ei välttämättä vaadi välineurheilua, pelkkä mato-onki riittää harrastuksen aloittamiseen. Onkiminen ilman heittokalastukseen soveltuvia välineitä ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia. Helsingin kaupungin sivuilta löytyy lisätietoa kalastuskäytänteistä ja -maksuista ja Helsingin kalavesikartat.

Liikuntavälineitä

Osa kaupunginkirjastoista lainaa ulkopelejä, esim. Etelä-Haagan (mölkky, frisbee) ja Kallion kirjastoista (mölkky, petankki, kroketti, frisbee, jalkapallo, diabolo, footbag) voi kysellä pelejä lainaksi. Lisäksi kirjastosta voi lainata vaikka kävelysauvoja.

Kuinoma välittää tietoja liikunta- ja retkeilytavaroiden lainaajista. Osa lainattavista kamoista on hintavia, osa edullisia. Kuinoma tekee yhteistyötä kaupunginkirjaston kanssa.

Liikuntavälineitä voi hankkia edullisesti myös Helsingin kirpputoreilta.